torta

Torta s červeným srdcom

Vložené september 7, 2012

Na prvý pohľad obyčajná torta. Po rozkrojení sa na vás však usmeje obrovské červené srdce. Ak radi pečiete a nebojí sa aj zložitejších receptov, oblečte si zásteru a pustite sa do pečenia. Táto torta je výzva pre každú kuchárku.

Pripravte si suroviny na korpusy:
3 1/3 šálky múky
3/4 šálky (1 1/2 kocky) nesolené zmäknuté maslo
2 1/4 šálky cukru
3 veľké vajcia
6 lyžíc červené potravinárske farbivo
3 lyžice nesladeného kakaa
1 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
1 1/2 lyžičky soli
1 1/2 šálky cmaru
1 1/2 lyžičky jablčného octu
1 1/2 lyžičky jedlej sódy

V malej miske zmiešajte červené farbivo, kakao a vanilkový extrakt.
Do veľkej misky dajte maslo a cukor a pomaly šľahajte asi 5 minút. Postupne pridávajte vajíčka , jedno po druhom a neprestávajte šľahať.
V ďalšej miske zmiešajte soľ a cmar a s múkou striedavo pridajte k vyšľahanej zmesi masla a vajec a miešajte aby sa vytvorilo vláčne cesto.
Do jablčného octu pridajte sódu a zapracujte so cesta.
Pripravte si malý pekáč /9 x 13 cm/ a na dno položte papier na pečenie. K zmesi s farbivom pridajte cesto, zamiešajte a dajte do formy.
Zvyšok cesta rozdeľte do 4 foriem vystlaných papierom na pečenie. Upečte 4 rovnako veľké okrúhle korpusy. Predhrejte rúru na 350 stupňov a pečte 30 – 40 minút. Po upečení nechajte 1 hodinu chladnúť vo forme, potom korpusy vyberte a nechajte voľne úplne vychladnúť.

Pokým budú korpusy chladnúť pripravte si vanilkový krém:
6 lyžíc hladkej múky
2 šálky mlieka
2 nesolené mäkké maslo
2 šálky cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu

V menšom hrnci zahrejte mlieko a pomaly do neho metličkou zašlahávajte múky až kým zmes nebude bublať a nezhustne. Potrvá to asi 15 minút. Zmes nechajte schladiť na izbovú teplotu.
V miske do peny vyšľahajte maslá, postupne pridajte cukor a vanilku a šľahajte asi 3 minúty.
Pridajte vychladenú zmes mlieka a múky a šľahajte asi 5 minút alebo dovtedy, kým zmes nezmení farbu. Musí byť biela, nie žlta.
Vyšlahaný krém dajte na 15 minút do chladničky. Dobu 15 minút je potrebné dodržať. Po vytiahnutí krém ihneď použite.
Upečené a vychladnuté korpusy treba zarovnať. Nezabudnite tak urobiť pri všetkých štyroch.

Dva korpusy natrite krémom a spojte. Asi jednu šálku si dajte bokom na záver.

Červený kurpus rozmrvte pomocou vidličky a primiešajte k nemu asi 1/2 šálky krému. Ak je to možné dajte na pár hodín do chladničky.

Pripravte si spojené korpusy a 2 špáradlá a kúsok špagátu.

Zapichnite jedno špáradlo do stredu korpusov a druhé k okraju. Vyrežte kruh po celom obvode.

Vezmite nôž a kopírujte naznačené línie. Vykrojte stred torty v tvare V. Vytvorite tak spodnú časť srdca.

Horná polovica srdiečka je trošku zložitejšia. Začnite nožom rezať v strede a vytvorte niečo ako ostrov.

Keď máte vyrezané obe polovice aby ste nezabudli, ktorá časť je spodná tak ju natrite po obvode krémom. Inak sa vám môže stať, že budete mať srdce naopak.
Vyberte červenú zmes z chladu a naplnte ňou vyrezané otvory.

Takto naplnené časti zložte aspoň na 15 minút do chladničky.

Vychladnuté časti torty môžete spojiť. Dávajte pozor na to aby ste srdce nezložili naopak. Celú tortu potrite zvyšným krémom.

Tortu vyzdobte podľa fantázie a dajte do chladu.

Tento recept je síce trošku náročný na prípravu ale výsledok stojí za to.

(via: www.iambaker.net)

Diskusia

komentárov