peceny caj recept

Pečený čaj – výborný na zimu

Vložené november 20, 2013

Šálka horúceho čaju padne v týchto chladných dňoch vhod asi každému. Ak obľubujete ovocné čaje určite si tento rok upečte svoj vlastný. Budete aspoň vedieť čo pijete.Pečený čaj nie je žiadna novinka. Je obľúbený už dlhé roky a len na vás záleží aký si pripravíte.

Ak ste dostali práve na túto dobrotu chuť,  určite si ju pripravte ešte dnes. Čaj môžete konzumovať ihneď po upečení.

Osviežujúci čaj z citrusového ovocia

Pripravte si:
– 2 kg citrusového ovocia /pomaranče, grapy, pomelo, mandarinky/
– šťavu a kôru z 2 bio citrónov
– celú škoricu a klinčeky- 2 dcl tuzemského rumu
– 1 kg hnedého cukru

Ovocie osúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Citrusové ovocie môžete nakrájat aj na veľmi tenké plátky, tie vyzerajú efetkne v pohári pri podávaní čaju. Pripravte si plecha na pečenie a rozložte naň všetko ovocie. Pridajte citrónovú šťavu, klinčeky, škoricu a všetko zasypte curkom. Premiešajte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 250 stupňou na 10 minút. potom pekáč s ovocím vyberte, premiešajte a prelejte rumom. Takto pripravený čaj pečte ešte 15 minút. Teplý čaj naplnte do pohárov a zatvorte. Na 15 minút postavte hore dnom. Takto pripravený čaj môžete ihneď podávať.

Do šálky dajte 2 lyžice čaju a zalejte horúcou vodou.

Čaj z drobného a lesného ovocia

Pripravte si:
– 2 kg drobného ovocia /jahody, maliny, černice, čučoriedky, brusnice, ríbezle…/
– 1,2 kg cukru- 3 tyčinky škorice
– 4 hviezdičky badiánu
– niekoľko klinčekov
– kôru a šťavu z bio citróna

Postup je veľmi jednoduchý. Ovocie umyte, dajte na pripravený plech a zasypte cukrom. Nezabudnite pridať voňavé koreniny a šťavu a kôru z citróna. Všetko pečte v rúre na 200 stupňou asi 20 – 25 minút za občastného miešania.

Výrobný ovocný pečený čaj

Pripravte si:
– 2 kg ovocia /jablká, hrušky, jahody, ríbezle, slivky, čerešne…/
– 1 kg cukru
– 4 tyčinky škorice
– 4 hviezdičky badiánu
– niekoľko klinčekov
– 1 vanilkový lusk
– kôru a šťavu z bio citróna

Ovocie dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Zbavte ho jadierok ale nešupte. Ovocie pečte aj so šupou.

Na prípravu čaju môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Ak ste mali tento rok prebytok úrody ovocia určite si z neho odložte aspoň na jednu várku pečeného čaju. Čaj môžete piecť z čerstvého alebo aj mrazeného ovocia.

TIP:
naplnte čaj do sklenených dóz, previažte stuhou a originálny darček je hotový

Diskusia

komentárov