bazovy dzem1

Osviežujúca a chutná baza

Vložené máj 16, 2013

Kedysi nám za domom rástla baza. Babička vravievala, že báza je zdravá a dajú sa z nej robiť skvelé pochutiny. Viete niečo z bazy uvariť? Ochutnali ste bazový med alebo limonádu?Baza čierna je dva až osem metrov vysoký ker so silným rozvetvením. Keď zbierame jej kvety a plody, mali by sme si uvedomiť že ide o rastlinu, ktorá je jedovatá. Vo väčších dávkach spôsobuje hnačky. Pre tieto vlastnosti sa používa aj ako liečivo pri zápchach.

baza cierna
Začiatok leta je ideálny pre zber bazy čiernej. Tento ker alebo strom spoznáte podľa žltobielych kvetoch vytvárajúcich ploché vrcholíky s charakteristickým pachom. U nás je veľmi rozšírená, najmä v lesoch a hájoch, ale stretneme sa s ňou aj v okolí sídlisk. Bylinkári opisujú bazu ako „kompletnú liečivú truhlicu“, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti.

Kvety zbierame v máji a júni kedy sú v plnom kvete a obsahujú peľ. Ideálny čas na zber je hneď ráno, vtedy peľ z kvetov nevypadáva a pri spracovaní bazových kvetov dodáva výrobkom charakteristickú chuť. Vyhnite sa zberu už odkvitajúcich súkvetí. Bazové kvety je najlepšie spracovať v deň zberu inak hrozí že uvädnú. Ak plánujete spracovanie kvetov odložiť na nasledujúci deň, zbierajte súkvetia obsahujúce zopár neroztvorených kvietkov. Z kvetov bazy čiernej sa varí sirup, limonáda, med a dajú sa použiť aj pri pečení a príprave zákuskov.

bazovy sirup1
Plody bazy zberáme v plnej zrelosti, keď sú tmavo vyfarbené a možno ich odtrhávať od stopiek. Tmavé, takmer čierne sfarbenie je náznakom toho, že sú pripravené na zber.  Unáhlené oberanie vám pridá prácu pri odstopkovávaní pri príprave kompótu. Z plodov bazy sa vyrábajú veľmi chutné kompóty, džemy, lekváre, a sirup. Plody sa dajú použiť aj pri pečení bublaniny a maffinov.

bazovy dzem2
Ak sa tento rok chystáte zbierať bazu prvýkrát určite využite niektorý z týchto receptov na jej spracovanie.

Bazový med
Výborný v zime na osladenie čaju.

Suroviny:
250 g bazových kvetov
1 l vody
1 citrón a pomaranč
1,2 kg kryštálového cukru

Bazový kvet umyjeme, tak isto aj citrón a pomaranč. Citrusové plody narežeme na plátky. Všetko okrem cukru dáme variť 20 minút a necháme stáť 24 hodín. Na druhý deň precedíme cez gázu do hrnca, pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Naplníme do sklenených pohárov a odložíme do špajze.

bazovy med

Sirup z bazových kvetov
Domáci sirup, ktorý je nielen výborný, voňavý ale aj zdravý.

Suroviny:
2 l vody
3 citróny
50 g  kyseliny citrónovej
40 bazových kvetov
2,5 kg cukru

Uvaríme 2 litre vody, prelejeme do väčšieho hrnca a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme 40 kvetov bazy, kyselinu citrónovú a umyté a pokrájané citróny na kolieska. Nádobu prikryjeme pokrievkou alebo utierkou a necháme na chladnejšom a tmavšom mieste odstáť 24 hodín. Ideálna je špajza a občas premiešame.
Po 24 hodinách precedíme cez sito, kvetinovú hmotu vyžmýkame. Potom pridáme cukor a miešaním pokým sa nerozpustí. Zmes však už  nevaríme.
Naplníme do fliaš až po okraj a odložíme najlepšie do chladu. Z tohto množstva urobíte 3 litre sirupu.
Bazová limonáda vás v letných dňoch príjemne osvieži. Do džbánu nalejete studenú vodu, pokrájajte do nej limetku alebo citrón, pridajte sirup a ľad. V zime môžete používať bazový sirup do čaju namiesto sladidla.

bazovy sirup

Bazová želatína
Pri pečení sladkých dobrôt sa často používa želatína. Piškótový kurpus natriete džemom, pridáte krém a čerstvé ovocie a všetko zalejete želatínou, napríklad z bazy. Vyskúšajte.

Suroviny:
želatína
2 l vody
cukor
bazový sirup
bazové kvety

Želatínu zalejeme 2 dl vody a necháme stáť. Medzitým si uvaríme sirup. Cukor zalejeme vodou a varíme, až kým sa cukor neroztopí. Potom prilejeme bazový sirup, chvíľu povaríme a odstavíme. Do horúceho sirupu pridáme namočenú želatínu a miešame, až kým sa želatína nerozpus­tí. Pridáme umyté bazové kvety. Necháme vychladnúť, a keď už želatína začne tuhnúť, nalejeme ju na koláč.
Ak želatína zrôsolovatie skôr ako ju nalejeme na múčnik, znova ju zohrejeme tak, že nádobu s ňou vložíme do horúcej vody.

SONY DSC

Vyprážané bazové kvety
Netradičný ale veľmi chutní variant prípravy bazových kvetov.

Suroviny:
kvety bazy
2 vajíčka
1 dl mlieka
150 g hladkej múky
cukor
olej

Z vajíčok, mlieka a múky vymiešajte hladké palacinkové cesto. Pridajte cukor. Umyté kvety bazy nechajte odkvapkať na utierke. Konce kvetov namočte do cestíčka po stonku, nechajte odkvapkať a vysmážajte v horúcom oleji. Sladké kvety servírujte poliate medom, javorovým sirupom alebo ako chrumkavú prílohu k zmrzline, slané kvety môžete servírovať s varenými zemiakmi, kyslou smotanou alebo s tatárskou omáčkou ako hlavný chod.
Ak sa rozhodnete pre slaný variant kvetov, nebojte sa cestíčko ozvláštniť kari alebo čili korením.

vyprazene-kvety-bazy1

Sirup z bazových bobuľ

Suroviny:
3 kg bazových plodov
1,5 l vody
1 PL kyseliny citrónovej
kryštálový cukor

Zrelé bobuľky bazy premyte a dajte variť do vody za občasného premiešania približne na 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a prepasírujte. Hotovú šťavu odmerajte a prerátajte pomer potrebný na prípravu sirupu, kde na 1 liter šťavy pripadáte 1 kg cukru. Dajte variť a pridajte kyselinu citrónovú. Zovretý sirup nalievajte do fliaš a skladujte na tmavom chladnom mieste.
Používajte na prípravu limonád alebo na ochutenie čaju.

bazovy sirup2Bazový koláč

Suroviny:
1 hotové krehké cesto na koláč
4 šálky bazových bobúľ
1 ½ šálky cukru
¼ šálky studenej vody
3 lyžice kukuričného škrobu
1 lyžica citrónovej šťavy

Cestom vysteľte formu, odrezky z cesta odložte na neskor, budete ich ešte potrebovať. Na cesto dajte papier na pečenie a nasypte naň fazuľu alebo inú suchú strukovinu a dajte piecť. Bazové plody a cukor dajte na panvicu. Zmiešajte kukuričný škrob so studenou vodou a pridajte do panvice. Varte  za občasného miešania, kým zmes nezhustne a na záver pridajte citrónovú šťavu.
Upečený korpus vyberte z rúry, nalejte naň zmes ovocia a cukru a zo zvyšného cesta spravte na vrch koláča mriežkovaný vzor. Potrite vajíčkom a dajte upiecť.
Koláč pečieme približne 45 minút.

bazovy kolac2

[sociallocker id=”2376″]

Bazovo – jablkový džem

Suroviny:
2 kg jabĺk
2 kg bazových bobuliek
1 kg kryštálového cukru
kyselina citrónová alebo iná želírovacia pomôcka
klinčeky
celá škorica

Jablká s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody uvarte prikryté pokrievkou do polomäkka. Pridajte odstopkované plody bazy a povarte, kým sa ovocie nerozvarí. Podľa potreby pridávajte po malých dávkach vodu. Ovocie prepasírujte a dajte znova variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou. Na malom ohni varte do požadovanej hustoty. Ešte horúce naplňte do malých pohárov, poriadne uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.
Tento džem sa hodí na lievance ale výborne ladí aj k pečenému mäsu alebo ho môžete pridať do rôznych marinád na grilovanie. [/sociallocker]

bazovy dzem

Ak ste dostali chuť na podobné dobroty, počkajte kým baza zakvitne a pustite sa do zberu kvetov a na konci leta aj jej plodov.

(via: www.namelymarly.com)

Diskusia

komentárov