ribezlovy dzem6

Máte radi ríbezle?

Vložené júl 30, 2013

Červené, čierne, biele… tak týmito farbami hýria práve v týchto dňoch ríbezlové kríky v záhradách. Tieto malé, chutné bobuľe sú považované za zázrak z našich záhrad. Sú plné vitanímu
C, a preto je doporučovaná ich denná konzumácia. Stačí ak si denne dáte 40 bobuliek ríbezlí a máte tak pokrytú dennú dávku vitamínu C.
Okrem céčka obsahujú ríbezle aj vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Práve vďaka nemu sú skvelé pri tvorbe krviniek a zlepšujú aj činnosť srdca a ciev.
Ríbezle sa s veľkou obľubou používajú pri pečení do koláčov, robí sa z nich výborný džem, zmrzlina, sirup či vínko. Ak máte prebytok ríbezlí vyskúšajte si aj vy urobiť nejakú ríbezlovú dobrotu.

ribezlovy dzem3

Ríbezlový džem
Vďaka vysokému obsahu pektínu nie je pri príprave džemov potrebné používať želírovacie prípravky.

– 1 kg ríbezlí aj so stopkami
– 1 kg kryštálový curok
– 150 ml vody

Do hrnca dajte vodu a curok a varte až kým sa curok úplne nerozpustí. Do vriacej zmesi postupne pridávajte ríbezle. Rozvarené ríbezle prelisujte cez sito a rôsol priveďte do varu. Ihneď plnte do fľiaš a zatvorené nechajte minút stáť na viečku.

ribezlovy dzem4   ribezlovy dzem1
Ríbezlový džem je veľmi chutný na vianočné linecké kolieska kedže je kýslejší. Ale chutí rovnako dobre aj na chlebíku či vianočne.

ribezlovy dzem6    ribezlovy dzem5

Hodí sa tiež k mäsu alebo k syrom podobne ako brusnicový džem.

ribezlovy dzem

Prajeme dobrú chuť :-)
[sociallocker id=”2515″][/sociallocker]
(Foto via: www.pinterest.com)

Diskusia

komentárov