jahodove dezerty

Jahodové pokušenie

Vložené jún 17, 2013

Jahodová sezóna pomaly vrcholí tak si vychutnajte jahodové dobroty do sýtosti. Ak máte tento rok bohatú úrodu jahôd nezaháľajte a určite pripravte džem, kompóty aj zmrzlinu.

Jahody chutia všetkým a za každých okolností. Jahody obsahujú iba 6 – 9% cukrov (fruktóza a glukóza) preto sa ich nemusia báť ani diabetici. Jahody sú nie len chutné a zdravé ale sú výborné aj vtedy ak súrne potrebujete kilo, dve schudnúť.
Vynikajúce sú do klasickej smotanovej torty alebo do bublaniny. Ak chcete vyskúšať aj iné ako klasické recepty určite vás poteší jahodový shake, dreň ale carpaccio.

Jahodový milkshake

– 400 ml studeného mlieka
– 2 šálky čerstvých jahôd
– 1 PL hnedého cukru
– zopár lístkov mäty

Jahody dôkladne umyte a spolu s mätou a cukrom rozmixujte. Do zmesi prilejte mlieko, pár sekúnd ešte mixujte a môžete podávať. Ideálne do vychladených pohárov.

jahodovy milkshake

Jahodová dreň

– čerstvé jahody
– mäta
– podľa chuti cukor

Jahody umyte a spolu s mätou rozmixujte. Podľa chuti pridajte cukor, ak máte jahôdky dostatočne sladké cukor pridávať nemusíte. Zmesou naplnte plastové formy na nanuky alebo menšie nádoby a dajte zmraziť.

jahodova-dren

Jahodové carpaccio

– 600 g čerstvých jahôd
– čerstvá bazalka
– 2 lyžice hnedého cukru
– balsamiková redukcia

Jahody umyte, odstráňte z nich stopky a nakrájajte na plátky. Časť bazalky rozmixujte s cukrom. Jahody naaranžujte na tanier, posypte bazalkovým cukrom a pokvapkajte balsamicom. Nakoniec dozdobte lístkami bazalky.

jahodove carpaccio

Jahody naložené s mätou

– 500 g jahôd
– 150 g cukru
– 50 ml vody
– hrsť čerstvej mäty
– šťava u jednej limetky

Jahody zbavte stonky, umyte ich a nakrájajte na štvrtky. Mätu opláchnite, osušte utierkou a nasekajte na tenké pásiky. Do hrnca dajte vodu, cukor, limetkovú šťavu a jahody a nechajte 3 minúty prehriať. Zmes nechajte vychladnúť a cez noc odložte do chladničky.
Podávať môžete za studena do nápojov a limonád alebo za tepla ako príloha k dezertom či palacinkám. Mätové jahody sú vynikajúce aj do ovocných a zmrzlinových pohárov.

jahody-s-matou

Jahodová zmrzlina

– liter čerstvých jahôd
– 2 šľahačky na šľahanie
– 1 jemný tvaroh
– vanilkový a práškový cukor

Šľahačkovú smotanu vymiešajte s vanilkovým cukrom. Ak máte radi sladké pridajte aj práškový cukor. Jahody umyte a rozmixujte. Šľahačku zmiešajte s tvarohom a do zmesi primiešajte jahody.
Zmes dajte do foriem na nanuky alebo do jednej väčšej nádoby a dajte zmraziť. Počas mrazenia zmrzlinu v nádobe párkrát premiešajte.

jahodova zmrzlina

Ktorý recept vás najviac oslovil? Vyskúšate ho?

Želáme dobrú chuť a pekný slnečný deň.

(via: www.pinterst.com)

[sociallocker id=”2515″][/sociallocker]

Diskusia

komentárov