cernicovy dzem

Domáca černicová marmeláda

Vložené september 6, 2012

Leto sa pomaly končí, ale záhrady sú stále plné sladkých dobrôt. Ak si chcete drobné ovocie vychutnať aj v zime, je najvyšší čas na varenie džemov a marmelád.Černice alebo ostružiny sú veľmi chutné a zdravé ovocie. S obľubou ich pestuje veľa záhradkárov pre veľký obsah vitamínov ale aj pre ich dobrú a bohatú úrodu. Na rozdiel od malín neobsahujú žiadne malé zrniečka a práve preto ich majú veľmi radi aj deti.
Šikovné gazdinky z nich pečú chutné koláče, ale černice sú vhodné na mrazenie, robia sa z nich rôzne drene, likéry, kompóty ale aj marmelády.

Ak máte bohatú úrodu černíc, pustite sa do varenia marmelády.

Na 6 fliaš /245 ml/ budete potrebovať:
– 500g černice
– 500g jablká /olúpané, nakrájané a uvarené/
– šťava z 1 citróna
– 1 kg kryštálového cukru
– vodu

Postup:
dajte do hrnca 100 ml vody, pridajte jablká a černice. Zmes povarte asi 10 – 15 minút na miernom ohni. Pridajte šťavu z jedného citróna a cukor. Keď sa cukor rozpustí, priveďte zmes do varu. Povarte pár minút až pokým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Uvarenú zmes odstavte z ohňa. Nechajte trošku vychladnúť a naplnte poháre.
Výborný džem na torty, rolády ale aj na palacinky.

Dobrú chuť!

(via: www.channel4.com)

Diskusia

komentárov